Börja med Twitter

Under 2010 blev Twitter allt mer populärt men det var inte förrän 2011 som vi fick se det stora genomslaget. Då bestämde sig plötsligt kändisar såsom Charlie Sheen och Wayne Rooney att hoppa på tåget. Den förstnämnda slog t.o.m. rekord när han på första dygnet lockade till sig över en miljon följeslagare. Efter mindre än två dygn passerade han två miljoner – ett rekord som kommer vara kvar länge om ingen ger sig tusan på att slå det och organiserar ett försök. Annars så har Twitter främst blivit omnämnt för sina möjligheter på så vis att nyheter kan spridas över hela världen av alla. Detta har visat sig vara ett effektivt vapen i diktaturer såsom Libyen där det 2011 utbröt fullt inbördeskrig. Den enda rapporteringen som kom ut bestod av videoklipp på Youtube och korta nyhetsrapporter på Twitter.

Vad är Twitter? Det handlar om små korta uppdateringar på max 140 tecken. Egentligen kan man jämställa det med en mer seriös version av Facebook. Istället för att knytas samman av släkt och vänner så binder man kontakter genom intresse. Det leder till att man ofta pratar jobb, idéer, planer och marknadsföring. Stort fokus läggs alltså på att uträtta något produktivt. Å andra sidan finns där så mycket mer och många kändisar har börjat använda det som envägskommunikation. Ren marknadsföring alltså. Andra kändisar såsom Rio Ferdinand lägger ner stor tid på att kommunicera med sina följeslagare vilket känns något surrealistiskt då man på nolltid kan prata med en av världens bästa fotbollsspelare.

Nackdelen som en del råkar ut för är att en del registrerar sig, skickar ut några tweet och sedan lägger det åt sidan eftersom man inte såg någon mening med det. Anledningen är helt enkelt för att Twitter enbart handlar om kommunikation med andra. Antingen genom att du läser vad intressanta personer skriver eller genom att andra följer dig och kommer med feedback på det du skriver. Därför blir det smått meningslöst om man hoppar in och skriver några rader utan att själv vara social.

Vad bör man göra efter att ha registrerat sig? Först och främst så måste du verkligen byta ut profilbilden. En standardbild är ett uppenbart tecken på spamkonto och andra kommer varken följa dig eller läsa vad du skriver. När profilbilden väl är ändrad så har det blivit dags för din biografi. Skriv några korta men effektiva rader om dig själv som lockar andra till att vilja veta mer. Personligen så har jag lagt stort fokus på e-handel och psykologi eftersom det är områden som intresserar mig men givetvis bör du utgå ifrån dina egna intressen. När detta är gjort så börjar du twittra. Skicka ut 4-5 intressanta nyheter eller tankar som lockar andra till att vilja veta mer. Därefter använder du sökfunktionen för att hitta liksinnade och börjar följe dem. Dessa kommer automatiskt få ett mail om att du följer dem och av nyfikenhet besöker man din profil. Om du har ändrat profilbild, skrivet en intressant biografi och börjat twittra så kommer garanterat några stycken börja följa dig.

En annan effektiv metod för att locka läsare är helt enkelt att försöka kommunicera med dem. Ställ en fråga, kom med ett påstående eller försök nämna en kändis på något annat vis. Har du tur så kommer personen besvara din tweet med resultatet att tusen- eller hundratusentals människor får höra talas om dig. Detta leder naturligtvis till ännu fler följeslagare. Annars brukar det vara vanligt att man lägger till sin Twitter-länk när man kommenterar på andras bloggar. På så vis kommer bloggägaren kontrollera var din kommentarslänk leder och förhoppningsvis har du fått ytterligare en åhörare.

Några korta tips om vad du bör twittra om. Vill du undvika att jaga bort dina följeslagare så bör du hålla dig borta från känslosamma ämnen som t.ex. politik. Du bör även undvika att vara allt för negativ. Någon kommentar då och då spelar inte så stor roll men om du dagligen snackar skit om någon annan så kommer dina kontakter tröttna för att slutligen sluta följa dig. Politik kan förvisso fungera på andra hållet och locka nya läsare om du är tillräckligt känslosam men jag rekommenderar absolut inte att där en bra metod. Undvik även att upprepa dig. Får du ingen respons första gången så vänta någon timme och försök sedan gärna igen men att publicera om samma sak 3-4 gånger är ingen effektiv metod utan det kommer snarare bara reta upp andra.

Ska vi slutligen ta upp ämnet att tjäna pengar på twitter så måste jag tyvärr säga att det ser något negativt ut. Eftersom man hela tiden pratar med samma personer så är det svårt att marknadsföra affiliateprodukter. Det kommer snarare driva bort alla. Inte heller finns det en marknad för att köpa länkar eller tweets. Tidigare fanns det en handfull företag i USA som ägnade sig åt detta men i takt med att spam-kontona plockades bort från Twitter så försvann även intresset för betalda tweets.

Slutligen önskar jag lycka till. Att börja med Twitter kan mycket väl vara lite tråkigt i början men när du väl kommer in och börjar få gemenskap med andra så kommer du utan tvekan se fördelarna. Så sent som igår fick jag ett jobberbjudande genom tjänsten och enligt avsändaren så baserades det enbart på vad han hade sett av mig på sajten. Så, för att sammanfatta. Twitter är för intressen och företag vad Facebook har varit de senaste åren för vännerna. Problemet är som sagt att Facebook enbart handlar om skvaller och för eller senare så tror jag faktiskt att alla kommer tröttna. Hur mycket vill du egentligen veta om personen du träffade en kväll för så många år sedan? Tyvärr verkar det istället ha uppstått en tendens att man lägger en vänförfrågan till vem som helst om man bara har träffat dem i 5 minuter.

Vilka bör man då följa? Personligen så är jag oerhört förtjust i fotbollslaget Manchester United och rekommenderar därför givetvis Rio Ferdinand och Wayne Rooney. För att hitta deras användarnamn så kan du göra en enkel sökning på valfri sökmotor. Är du istället mer intresserad av Hollywood så rekommenderar jag Neil Patrick Harris. En fantastisk skådespelare som är känd från bland annat TV-serien How I Met Your Mother och Dr Horrible där den senare är en fantastisk lågbudgetmusikal som jag varmt rekommenderar. Den fjärde personen värd att nämna är Charlie Sheen. Han bjuder ständigt upp till nya upptåg och även om jag verkligen är orolig för hans hälsa så fortsätter han vara entreprenör ut i fingerspetsarna genom att mynta nya uttryck såsom #Winning – ett måtto som sägs vara på väg ut som t-shirt.

Nu hoppas jag du fått lite kött på benen och önskar därför all lycka!