Tjäna pengar på torrentsidor

Såg nyligen att Swebits söker donationer av användarna eftersom man saknar pengar för att gå runt varje månad. Förslaget från användarna var då att man skulle lägga in reklam på en specific sida så att Swebits kunde tjäna pengar varje gång någon beställde genom deras sajt. Bra och enkel idé hävdar jag då det inte finns några förlorare, men Swebits själva hävdar att det var pga liknande omständigheter TPB åkte fast.

Därför är då frågan, kan du tjäna pengar på en torrentsida? Bevisligen måste du kunna göra det, annars skulle där inte fortsätta dyka upp nya torrentsidor hela tiden. Frågan är hur mycket du kan tjäna?

Vi räknar enkelt på att Swebits skulle välja att använda sig av valfritt datorföretag och få 5% på varje beställning. Jag skulle uppskatta att en ganska stor andel av användarna köper nya datortillbehör varje år, men för att göra det enkelt säger vi att 5% av medlemmarna bestämmer sig för att köpa genom sajten. En genomsnittsköp ligger på cirka 6000 kronor.

0.05 * 6000 * 0.05 * 40 000 = 600 000

Otroliga siffror, men tyvärr siffror tagna ur luften och vi räknar därför istället på hur många personer som måste handla för att sajten ska gå runt. Det krävs mellan 45-48k för attt sajten ska gå runt, så vi räknar på 50k för att ha till godo.

50 000 = 0.05 * 5000 * y * 40 000 (y=0.005)

Alltså måste cirka 0.5 procent köpa för minst 5 000 kr om året för att sajten ska gå runt. Långt ifrån orealistiskt om ni frågar mig. Problemet är som sagt hur lagen säger angående torrentsidor som blir betalda med hjälp av reklam.