Valborg 2011

Tittar man på antalet sökningar efter Systembolaget så ser man en explosionsartad ökning tre gånger om året. Dessa tillfällen är nyårsafton, midsommarafton och valborgsmässoafton. Vi svenskar är alltså otroligt uppenbara och så fort det ska firas så springer man till Systembolaget för att handla sprit och annan alkohol. Nåja, nu ska inte inlägget fokusera på vår spritkonsumtion utan valborg. Traditionen grundar sig från början på en hednisk högtid som funnits för länge sedan i Tyskland men när vi väl fick upp ögonen för religionen och började bränna människor levande så blev det dessa häxprocessor som vi nu förknippar valborg med.

Hur är vädret på valborg 2011? Enligt prognosen ser det väldigt positivt ut. Häromkring var det först i början av veckan som sommaren verkligen tittade fram men sedan har det gått fort med flera dagar över 20 grader. Riktigt så varmt kommer det inte bli idag men upp emot 16 – 18 grader har vi blivit lovade av SMHI. Eftersom det ser ut att vara molnfritt hela dagen så skulle jag personligen gärna se lite varma väder så att man utan problem kan sitta ute hela kvällen. Att sitta i ett varmt tält är jag inte särskilt förtjust i men kan man öppna upp och sitta ute i det fria så är det väldigt trevligt.

https://sverigepiller.com/

Tyvärr har Skåne, precis som jag nämnde, något oturligt drabbats av en värmebölja i veckan med resultatet att man förbjudit eldning på flera platser här i landet. Problemet är att få kommer lyssna på förbudet och risken är istället att allt fler eldar på egen hand istället för att samlas på ett utannonserat bål där bandkåren närvarar och kan hjälpa till om något problem skulle uppstå. Det får mig förövrigt att fundera på alla dessa eldar kring valborg. Var kommer besattheten av eld ifrån? Varje år tävlar byarna om att få den största högen och sedan eldas det natten lång innan alla går hem. Än värre är alla dess bål där man inte har följer reglerna utan kastar på plastpåsar, gummi och andra miljöfarliga saker. Enligt lagen så får man av hälsoskäl enbart elda virke/träd och det är inte bra för någon om man bestämmer sig för att elda upp all skrot.

I övrigt så läste jag i en insändare att alla dessa valborgshögar är trevliga hem för igelkottar så ta gärna en extra titt innan ni tänder på. Att bli levande bränd enbart för några människors nöjes är helt horribelt och jag hoppas verkligen att alla gör sitt bästa för att ingen ska bli drabbad. I övrigt är det viktigt att du håller djuren kopplade. Läste om en annan skräckhistoria för något åt sedan där en lösspringande hund jagat ett barn så han föll vid bålet. Lyckligtvis klarade han sig utan större skador men det är en påminnelse om hur snabbt och illa det egentligen kan ske.

För att återgå till alkoholen som jag nämnde i början av inlägget så rekommenderar jag att ta det lugnt. I år firas valborg på en lördag med resultatet att svenskarna kommer bruka mer alkohol är någonsin. Givetvis ställer detta till stora problem och risker när man väljer att fira vid t.ex. havet. I södra Skåne har en stad satt in extra polisbevakning längst havet för att se till så att ingen kommer till skada. Kom ihåg att det i Sverige inte är lagligt att dricka alkohol på allmän plats så polisen har sin fulla rätt att beslagta och hälla ut den.

Dagen efter valborg då? Precis som efter andra festtillfällen så rekommenderar jag att du stannar kvar i sängen och sover ut. Inte enbart för att vila upp dig utan dessutom för att hålla dig undan från vägarna. Alkohol och öl lämnar kroppen väldigt långsamt så även om du väntar till dagen efter så finns det en stor risk att du har alkohol kvar i kroppen med resultatet att du åker fast för rattfylleri trots att du inte druckit den dagen.

Något annat vi alla råkar ut för dagen efter en afton är illamående orsakat av drycken. Till stor del beror detta på uttorkning vilket är något ironiskt eftersom man inte har gjort annat än att dricka hela gårdagen. Problemet är att sprit torkar ut kroppen så för att korrigera detta så rekommenderar jag att du dricker stora mängder vatten (2-3 liter) under dagen. Det må låta löjligt för en del men varannan vatten är faktiskt en väldigt effektiv metod för att må bättre dagen efter. Utöver det så brukar jag placera mat vid sängen så att jag kan ligga kvar extra länge på morgonen. Jag har nämligen upptäckt det att desto längre jag ligger helt stilla – desto bättre mår kroppen under de jobbiga timmarna. Det är inte förrän jag reser mig och ska ta mig t.ex. köket som den storstrejkar och resulterar i illamående. Alternativet är givetvis att vara klok och inte dricka dig onykter. Alkohol är trots allt en farlig drog som endast blivit berättigad tack vare dess tradition. Om någon kom på idén idag så skulle den drogklassas på nolltid.

Slutligen så önskar jag all lycka och ta väl hand om dig ikväll. För dig som hellre stannar i hemmets lugna vrå så ser jag att The Wrestler går på SVT2 vid 22:15 ikväll. En otroligt bra film där vi får följa Randy ”The Ram” Robinson efter att hans framgångsrika karriär under 80-talet tagit slut. En väldigt tragisk historia i mina ögon där vi får se vad som egentligen händer när kroppen börjar falla sönder och bara har sysslat med en sak i hela sitt liv – något han förbjuds att fortsätta med av sin läkare. På TV.nu belönas filmen med 5 av 5 i betyg och jag är benägen att hålla med. Ett klockrent val för valborg av SVT för alla som hellre myser i soffan än ger sig ut på fyllekalas.

Åter igen, ha det så trevligt och ta det lugnt på valborg 2011!