Allt om fotografering

En bild säger mer än tusen ord, kanske är det just därför vi älskar fotograferandet. Här kommer allt mellan kamerahus, objektiv, motiv och tips att diskuteras. Hur fångar man den perfekta bilden? Vad är ett optimalt fotoljus? Vad är själva kamerans betydelse för att ta en bra bild? Vad skiljer bilderna från en dokumentärfotograf och en semesterfotograf? Allt detta, och mer därtill, kommer du att hitta svaret på här. För visst är det något alldeles speciellt med en kameralins – genom denna kan ögonblicken förevigas, sparas och visas. Människor, minnen, berättelser, föremål och händelser – allt kan i princip göras beständigt genom fotograferandet. För en fotoälskare säger det klick och sedan är det kärlek vid första linsögonkastet. Passionen för fotograferande delas av många. Det spelar ingen roll om du precis har köpt din första kamera eller om det är den 20:e i mängden. Här är alla fotointresserade lika välkomna!

Idag är kameran alltid tillgänglig för majoriteten, tack vara exempelvis mobiltelefonen. Dock kommer man inte ifrån att en kamera som är specifikt gjord för att fotograferas med, oftast är i särklass bättre. Mobilkamerorna försöker skapa likvärdiga foton som en kamera, med en ständig ökning av pixlar, tillbehör och appar. Resultatet blir sällan lika bra med en mobil som när en kamera gjord för fotografering används. En kamera förblir en kamera och en mobiltelefon förblir en mobiltelefon. För en fotointresserad blir kameran ett verktyg för ett specifikt ändamålet – att ta bra foton. En mobils huvudsakliga syfte – oavsett märke – bör vara att ringa, sms:a och surfa på. För den riktigt fotointresserade kommer förmodligen mobilen endast användas som en nödlösning när inga andra kameror finns tillhands, för att fånga spontana foton. För de flesta som verkligen är fotointresserade är dock en kamera prio ett.

Kamerans betydelse för bilden

Hur viktig är då kameran för att ta en bra bild? Det korta svaret är att den är viktig men inte avgörande. Har du en hygglig allround-kamera kan du ta bra fotografier. I grunden är det fotografens kunskaper och erfarenheter om hur och när ett bra foto ska knäppas av som avgör kvaliteten. Fotograferandet är en konstform som du måste lära dig innan du kan behärska den fullt ut. En duktig musiker kan få en billig blockflöjt att låta nästintill mästerligt. En duktig fotograf kan ta bra bilder med en engångskamera. En kamera i 10 000-kronorsklassen betyder inte att bilderna per automatik blir fantastiska. Det är viktigt att komma ihåg att det inte hänger på utrustningen utan att det är vad du gör med den och slutresultatet som räknas. Som med mycket annat är det övning som ger färdighet!

Ljuset, stämningen och ögonblicken

Ögonblicksbilder, arrangerade bilder eller slumpmässiga bilder. För att bilden ska bli bra krävs ljus, en känsla och ett ögonblick. Av hundra bilder kan en bli bra. Tålamod är en dygd för en fotograf då fotograferandet handlar enormt mycket om tajming; att ha en exakt känsla för när det ska tryckas på avtryckaren, att veta när solen ger ifrån sig ett perfekt fotoljus eller att veta när vinden ger löven den perfekta rörelsen för ett bra fotografi. Idag med det digitala fotot är möjligheterna till att öva oändliga – du kan i princip ta hur mycket bilder som helst utan att det kostar dig en massa dyr framkallning av fotofilm. Innan digitaliseringen av fotografiet var du tvungen att vara långt mer aktsam med avtryckarfingret. Varje bild du tog var en kostnad. Idag kan du öva ditt fotograferande till ingen kostnad alls.

Fotografiets olika inriktningar

Inriktningarna inom fotograferandet är otaliga. Vad som intresserar dig ska förstås styra vilket fotografi du får ut mest av. Naturfotografi, porträttfotografi eller dokumentär fotografi. Det finns egentligen lika många inriktningar inom fotografin som det finns fotografer. Dock är en del mer specialiserade i sitt fotograferande än andra. Gillar du att foto på nätterna krävs förstås en annan utrustning än om du gillar att fota under dagtid. Är tanken att du ska använda en drönare och ta fågelperspektivet genom dina foton, eller vill du under ytan och fota i vattenmiljöer? Idag är alternativen för fotograferna, både professionella och amatörer, svindlande. Marknaden på olika fotoutrustningar har exploderat och priserna som tidigare endast varit för professionella fotografer – har idag börjat gå ner i rasande fart i och med den stora konkurrensen om att locka fotointresserade kunder. På den här sajten får du all information som du kan tänkas behöva! Lycka till!