Bloggar som hjälper dig att bli en fantastisk fotograf

Intresset för fotografering har exploderat de senaste åren. Detta beror bland annat på att det är otroligt lätt nuförtiden att dela bilderna på sociala medier, bloggar och hemsidor. I takt med detta har även information om fotografering ökat markant med många bloggar, kurser och annat tillgängligt för både amatörer och proffs. Fotografering var tidigare något för professionella fotografer och entusiastiska amatörer (ofta med dyra utrustningar). Idag är vi många som gillar att fotografera vårt dagliga liv och annat runt omkring oss och dela bilderna på sociala medier. Om du tillhör en av dem som gillar fotografering, men gärna skulle ta dina fotograferingsfärdigheter till en ny nivå, då har du kommit rätt. Här har vi sammanställt de bästa bloggarna.

Oavsett om du är ute efter inspiration eller guider och fotograferingstips, så kommer du hitta det i någon av de nedanstående bloggarna. Är du nybörjare och vill ha tips på hur du kommer igång? Vill du förstå det vokabulär som används i fotovärlden? Lugn, det finns en blogg för detta (PetaPixel). Letar du efter ny inspiration då du tycker att dina bilder ser likadana ut hela tiden? Vi har valt ut de bästa bloggarna för att ge en rejäl dos med inspiration. Drömmer du om att få dina bilder publicerade? Se hur det kan gå till. Vill du läsa mer om fotografering, men inte betala för en tidning om fotografering? Även det finns i vår lista.

PetaPixel – bästa bloggen för nybörjare

Om du precis har börjat med fotografering eller om du tidigare bara knäppt några bilder med mobilkameran, så är PetaPixel en perfekt plats att börja på. Här finns massor med guider och tips såväl som recensioner av produkter och mycket annat. Här kan du hitta listor med olika misstag som nybörjare gör samt tips hur du kan åtgärda dem. Känner du ibland att det är svårt att förstå vokabulären som används vid fotografering? Vad är bländare, SLR och Recce? PetaPixel har satt ihop en lista som förklarar alla komplicerade ord. Dessutom är PetaPixel mycket lättläst och informativ utan att dumförklara läsaren. Detta är en perfekt blogg/hemsida för dig som vill hitta mycket information om fotografering på ett ställe.

Shutterstock Blog – inspiration för alla

Shutterstock är en helt otrolig inspirationskälla med fantastiska bilder. Här finns inspiration för fotografer av alla nivåer – från nybörjare till proffs. Shutterstock är bekant för många då de erbjuder en prenumeration på månadsbasis där man får ta del av och fritt använda deras bilder. De har även en blogg som uppdateras om de senaste nyheterna från Shutterstock, artiklar fulla med inspiration, hyllningar till fotografer och artister, guider och även videos med mini-lektioner. Med andra ord så är det en hemsida full med inspiration och här finns det massor att hämta. Det är så mycket att vi önskar att det var lite bättre organiserat och lättare att söka, men annars är detta helt klart en av de bästa bloggarna om fotografering!

Feature Shoot – prisbelönt blogg som publicerar bilder av olika fotografer

Feature Shoot är en mycket känd blogg som är fylld med inspiration. Den är framför allt känd för att publicera otroligt snygga fotografier, från okända såväl som kända fotografer. Det finns inget speciellt tema, utan alla möjliga sorters fotografier ryms här. Allt ifrån porträtt och landskap, till krig och samhällsskildring. Det är en dröm för många aspirerande fotografer (även hobbyfotografer!) att få en bild publicerad här. Feature Shoot har vunnit många priser bland annat utsåg LIFE.com denna blogg till “Årets fotoblogg” år 2011 med motiveringen “En av de mest övertygande, mest konsekvent insiktsfulla och överraskande fotobloggar.”. Ett måste för dig som drömmer om att få dina bilder publicerade och för dig som vill ha en stor dos av inspiration.

The PhoBlographer – vacker blogg om nyheter, event och mycket annat

The PhoBlographer är en annan fotoblogg som är fullmatad med inspiration och nyheter. Denna blogg är otroligt vacker – gränssnitt och bilder såväl som text är väl genomtänkta och får dig att vilja läsa mer. Fokus ligger mycket på nyheter inom fotograferings värld med recensioner och information om nya produkter och utrustning. Denna blogg går in på djupet och analyserar produkterna. Ett stort plus för de vackra bilderna och gränssnittet! Bloggen drivs inte av en person utan av många olika skribenter, vilket ger varierat innehåll som alltid håller mycket hög kvalitet. Det känns snarare som en nättidning än en blogg. Oavsett om du är nybörjare eller proffs så har den här bloggen något för alla.