De bästa digitalkamerorna 2018

När du ska köpa en ny kamera är det första beslutet att ta om du vill ha en analog kamera eller en digital kamera. Idag är utbudet på digitala kameror väldigt stort och med olika kapacitet och i alla olika prisklasser. Fördelarna med en digitalkamera är bland annat att du inte behöver ha någon fysisk filmrulle utan har mycket större kapacitet för att ta kort under en dag. Bilderna behöver inte heller skickas på framkallning om de ska användas digitalt och du har möjlighet att redigera bilderna själv i olika redigeringsprogram. Du kan se bilden direkt i kameran och har därmed möjlighet att direkt bestämma om det behövs tas fler bilder där och då.

Nackdelar med en digitalkamera finns naturligtvis och generellt sett är kameror med samma kapacitet något dyrare om de är digitala men det sparas förhoppningsvis in på film och framkallning. Ibland kan behovet av batteri till digitalkameran vara en nackdel och du kan bli stående helt utan kamera för att du har glömt bort att ta med extrabatteri. Kamerans funktioner räknas generellt som långsammare i uppstart, autofokus och mellan bildtagningen. Ibland kan en kvickare kamera behövas och då får du helt enkelt välja en analog. Det finns en mängd olika märken och modeller på digitala kameror och vi kommer att plocka ut några guldkorn från 2018 års modeller och beskriva dem här nedan så att du kan ta ett beslut om vilken kamera som passar dig.

Nikon D850 – en riktigt bra arbetskamrat

Här har Nikon lyckats med att plocka fram en riktigt bra efterföljare till Nikon D810. Det mesta är förbättrat på något sätt då de har lyssnat på användarna och tagit tillbaka olika favoritpaneler och förenklat funktionerna och gjort dem tillgängliga. För damer kan detta vara en tacksam arbetskamrat när det gäller foto, då greppet för handen är smalare och djupare och ger möjlighet till ett stadigare grepp om objektivet är tungt, speciellt för mindre händer. Funktioner finns det mängder av i Nikon D810 och några av de bättre är snabbheten, grupperande autofokus, vinklingsbar skärm med hög upplösning, konturförstärkning med mera. Nikon D850 är inte bäst men kan tillräckligt mycket tillräckligt bra för att vara en av de bästa kamerorna i detta segment.

Canon EOS Rebel T7i / 800D – en riktigt bra instegskamera

Här har vi en bra instegskamera med massor av fina funktioner. Den kanske inte riktigt står upp mot Nikons D850 som vi pratade om innan men Canons egna modell, ett steg upp, är i ett prisvärt segment och ger mycket för pengarna. Canon EOS Rebel 800D (eller T7i som den har som benämning i USA) är av god kvalitet och många belyser funktioner såsom bra bildkvalitet och bra autofokus. Den är lättanvänd och har flera lätta instruktionsböcker på olika språk. Displayerna är lätta att förstå och använda och det finns mycket som talar för kameran om du är beredd att lämna din smarta telefon och de minsta kompaktkamerorna. Dock upplevs kameran som något plastig men är som sagt en riktigt bra nybörjarkamera.

Sony Alpha A7 III – bäst i klassen?

Det är inte alltid enkelt att jämföra olika kameror från olika leverantörer, man går på uppmätt kapacitet, tider, möjligheter, snabbhet och naturligtvis en känsla som beskrivs subjektivt. Många är dock överens om att Sony Alpha A7 är något av det bästa en kamera kan prestera i denna klass. Här har man jämfört med Canon EOS 6D och Nikon D750. Om vi börjar med Sony Alphas bästa egenskaper, eller moment där de verkligen sticker ut i jämförelse, är det helt klart på autofokuspunkter och hastigheten vid seriebildtagning. För autofokus har kameran en kapacitet på 425 punkter mot de andras 45 och 51. När det gäller seriebildtagning har den 10 bilder/sekund mot 6,5 för de andra. Här är en riktigt bra kamera i detta segment.

Nikon D3400 – en bra efterträdare till D3300

Nikon har utvecklat en bra uppföljare till sin trotjänare D3300. Detta är en riktigt bra nybörjarkamera, både för de som bara vill ta kort rätt upp och ner och för de som är nyfikna och kreativa – den funkar för båda. Kameran har ett riktigt bra autoläge som anpassar ljus och bländartider efter motivet på ett alldeles utmärkt sätt. Om vilja finns kan du byta inställning från auto- till guide-läge. Då får du generella instruktioner för fotografering, retuschering, visa och radera bilder samt att justera inställningar på kameran. Detta är bra funktioner för nybörjaren och räknar vi med att nybörjaren är i de yngre åldrarna har kameran ytterligare en anpassad funktion. Den kopplar snabbt och lätt upp sig och sprider dina bilder på sociala medier.