De bästa fotofestivalerna

Festival, bara ordet skapar ett sug efter flera dagars intensivt lärande, tittande och framför allt inspirerande aktiviteter inom något av alla de ämnen som det skapas festivaler kring. För de flesta är det musik som är starkt förknippat med festivaler – tält, snabbmat och hög volym – men självklart arrangeras det festivaler med alla möjliga teman som enar människor. Att ena människor och besökare oavsett ålder, kön och härkomst är en av de mest givande faktorerna med en festival. Att gå på festival är för den inbitne en dröm, ett mekka eller ett jobb. För en fotofestival kan det vara en uppgift att sprida en konstart, ett kunnande och att öka möjligheterna för fler att ta till sig möjligheten av konsten och budskapet.

Festivaler kommer och går men för de flesta handlar det om att skapa ett intressant program och ett utbud som både överraskar och ger besökarna det de förväntar sig. En fotofestival av rang har ofta bjudit in ett par aktuella fotografer för både en utställning av deras foton och även någon form av workshop, intervjuer och andra aktiviteter. Att få lyssna på tankar och idéer bakom de fantastiska fotografierna är väldigt givande. I Sverige finns ett flertal fina fotofestivaler som är väl värda ett besök. Till exempel lyckades Landskrona med att bjuda in internationellt erkända fotografer och skapa en riktigt bra festival. Vi ska titta mer på de erkänt stora festivalerna runt om i världen!

Ballarat International Foto Biennale, Australien

Detta är en av de mest aktade festivalerna i världen. I Australien, i Ballarat, har de skapat en festival som numera håller på under nästan två månader. Det är installationer, utställningar, workshops och sociala tillställningar som alla på något sätt ska gynna fotografers arbete. De har alltid jobbat för att festivalen ska vara en icke-vinst-drivande festival och håller hårt på detta. Festivalen arrangeras vartannat år och nästa tillfälle blir hösten 2019, slutet av augusti till mitten av oktober. Under denna period har hela stan fototema. De flesta kommunala och allmänna utrymmen rymmer utställningar och intressanta workshops, caféer och mötesplatser har tema och här hänger fotografier att beskådas. De har två program, ett för utställningar och ett för de intressanta nykomlingarna inom modernt fotografi.

Belfast Photo Festival – en höjdpunkt i Europas fotovärld

Belfast är en sprakande stad ur många synvinklar. En smältdegel rent politiskt och historiskt som självklart ger avtryck i konsten som är modern, vågad och mångfasetterad i denna europeiska stad. Här har det sedan 2011 arrangerats en väldigt spännande fotofestival, Belfast Photo Festival. Under en knapp månad, oftast i juni, kommer många erfarna och nyfikna fotografer till Belfast. Festivalen visar klassiska utställningar men har också tagit greppet om de unga nyfikna festivaldeltagarna. De arrangerar ett specialprogram för ungdomar mellan 14 och 20 år och erbjuder workshops och lektioner, inspirerande möten och möjligheter att se och lyssna på erfarna och internationella fotografer världen över. Vi kommer inte bli förvånade om det dyker upp ett flertal nya duktiga fotografer i framtiden med inspiration från Belfast Photo festival.

Fotofestivalen Les Rencontres de la Photographie Arles är en klassiker

I Frankrike, i Arles, arrangeras en av de äldsta fotofestivalerna. Sedan 1970 har de visat fotokonst av högsta klass. Även denna festival sträcker sig över flera månader och utställningarna implementeras runt om i staden och drar besökare från hela världen. Stadens vackra miljöer med historiska lämningar som en romersk amfiteater, klassiska byggnader och antika lämningar ger en fantastisk inramning till fotografier och konst från hela världen. Denna fotofestival är alltid bra och spännande och de varierar sina tematiska inriktningar från år till år. Här har många spännande utställningar setts av de hundratusentals besökarna som har passerat denna fina franska by under den snart 50 årsjubilerande festivalen. Det blir spännande att se vad de hittar på för att fira detta fantastiska jubileum.

Festivaler med uttalade teman

Det finns mängder av spännande festivaler som slåss om utrymmet i media och om besökarna. Ibland kanske de ska förbli små och naggande goda, vågade och provocerande och i andra fall har de en bredd som passar att utveckla och bredda ytterligare. En liten men fantastisk fotofestival är den italienska festivalen i Lodi som betonar det etiska uttrycket. Ett högaktuellt ämne som visar möjligheter och svårigheter att rapportera från krigszoner, utvecklingsländer och teman som berör på en grundläggande nivå. I Holland arrangeras Noorderlicht-festivalen som dedikeras till dokumentärfotograferna och deras jobb och uttryck med hjälp av foto. Foton som berättar någonting är temat. GDT International Nature Photography är en respekterad fotofestival som enbart riktar in sig på naturfotografi och hålls i Tyskland.