Fototips för nybörjare

I dagens samhälle blir vi konstant överösta med bilder via hemsidor, sociala medier och annat. Helt plötsligt verkar många av våra vänner och bekanta ta bilder som professionella fotografer. Hur lyckas de med det? Har alla helt plötsligt gått och köpt en dyr systemkamera och gått kurser i fotografering? Troligtvis inte. Men hur kommer det sig då att dina bilder framstår som ett par trötta bilder från en engångskamera i jämförelse med dina vänners? Bara lugn, det finns några enkla knep som kan förvandla även dina bilder till vad som till synes verkar vara professionella fotografier eller till och med ännu bättre. Med dessa tips kommer du lätt igång med fotograferingen och redigeringen (som är minst lika viktig)!

Det viktigaste är att ha roligt och att våga testa dig fram. Hur kan man någonsin veta om man inte testar? Du kommer aldrig att ta bättre bilder om du inte tränar dig på att ta bättre bilder. Så enkelt är det. Övning ger färdighet och nu är det dags att ge dig ut och öva så att du kan ta coola och professionella bilder till din Instagram, din hemsida, blogg eller vad det nu kan vara som gör att du vill lära dig mer om fotografering. Glöm inte bort att uppskatta processen och ha kul. När vi gör något med glädje så är det oftast då vi lär oss som mest. Så ha en rolig fotografering med dessa tips:

Man Photographer Taking Pictures Silhouette Concept; Shutterstock ID 331505345

1. Köp inte nya dyra grejer – använd det du har!

Så du har bestämt dig för att börja ta lite snyggare bilder. Bra, första steget för att lyckas ta schyssta bilder är faktiskt att VILJA ta snygga bilder, men innan du ger dig ut och börjar fotografera saker så måste du ju ha något att fotografera med, det vill säga en kamera. Nu tänker du att du kanske måste klicka hem en dyr systemkamera på nätet och köpa bländare, blixtar, stativ med mera. Om du redan har googlat på alla dessa prylar så vet du att det kostar ganska många tusenlappar. Så ta vad du har hemma. Nästan alla har ju en mobil med kamera dessa dagar. Om du inte har en annan kamera, så kör på mobilkameran till en början!

2. Ta med dig kameran överallt – ta massor bilder

Sådär ja, nu har du sett till att du har en kamera (mobilkamera, systemkamera, kompaktkamera eller engångskamera. Det spelar ingen roll!). Nu är det bara att ge dig ut och fotografera och öva. Övning ger färdighet som allt annat här i livet. Vad kan du då fotografera? Allt! Det är bara upp till dig och dina intressen vad du vill och kan fotografera. Börja med att ta med kameran överallt och börja fotografera stort som smått, uppifrån och nerifrån, från höger och vänster, arrangerat och spontant. Ha som tumregel att ta minst 25 bilder av ett objekt för att en av bilderna ska bli riktigt bra. För att få till den riktigt bra bilden krävs ett par dåliga. Testa så får du se!

3. Sortering och analysering för att hitta ditt personliga uttryck

När du kommer hem från din fotograferingsrunda så kommer du, om du har följt tips 2, ha massor med bilder. Framför allt kommer du ha massor med bilder av samma objekt. Du behöver gå igenom bilderna och sortera dem. En hel del kommer du nog att vilja radera. Oroa dig inte, det är en del i processen att välja och välja bort. Välj ett par favoriter av varje objekt och fundera på varför du gillar dessa bilder. Är det ljuset? Är det vinkeln? Är det den spontana reaktionen hos objektet du fotograferade? Genom att noggrant titta på bilderna och analysera varför du gillar dem kommer du så småningom att hitta ditt personliga uttryck – ett måste för alla som vill ta bra bilder!

4. Final touch – Redigering är A och O

Nu har du kommit till sista steget – redigering av bilderna. Det är väldigt få professionella fotografer och ännu färre amatörfotografer (de flesta av dina vänner och bekanta på Instagram tillhör denna kategori) som inte redigerar sina bilder. Bildredigering är en konst i sig och du kan spendera timmar på att redigering en enda bild. Tack och lov behöver du inte göra det komplicerat för dig. Photoshop är ett väldigt komplett verktyg, men det finns även många gratis appar och hemsidor där du enkelt kan justera ljus och färger. Testa dig fram och jämför originalbilden med slutresultatet. Anteckna stegen i redigeringsprocessen så går det snabbare nästa gång. Nu är det bara att återupprepa alla tips och testa, öva och våga. Lycka till!