Såhär blir du en duktig fotograf

Ljus, skärpa, fokus, blixt, skuggor – lägg tid på att lära dig kamerans inställningar, det vinner du på i längden. Oavsett du är nybörjare eller van fotograf bör du alltid jobba med ljuset. Säkerligen har du hört talas om “Den gyllene timmen” – den inträffar två timmar per dygn: strax innan soluppgång och just som solen är på väg ner. Ger du dig ut och fotograferar då, slipper du med all sannolikhet skarpa skuggor och eventuella ljusstänk. Glöm inte att kompositionen ska vara i fokus: i vilken del av bilden vill du placera motivet? Kan du beskära för att göra bilden mer intressant? Ska du fotografera lekande barn eller husdjur – sätt dig på huk eller lägg dig på marken och fota på samma nivå som motivet befinner sig.

Du känner säkert redan till tredelningsregeln (på eng. “Rule of thirds”). Den går ut på att dela upp en bild i nio lika stora rutor, samt att placera motivet (som du önskar framhäva) där linjerna möts. Många kameror har ett inbyggt rutnät, vilket underlättar. Följande tre saker ingår i regeln: 1. Ledande linjer – hitta en linje som leder blicken in i bilden. Exempel: En pir som leder blicken mot horisonten eller reflektioner av månljus i vattnet. 2. Återkommande mönster och symmetriska former. Detta skapar en mycket intressant bildkomposition. Exempel: En bild med 100 paraplyer, 99 av dem är svarta och 1 är rött. 3. Rama in – försök hitta naturliga element som kan rama in ditt foto. Exempel: Träd eller buskar som bildar en ram runt motivet.

Din egen inställning är viktigast

Är du villig att själv göra jobbet eller ska du låta kamerans automat-läge ge dig enkla, fina vardags- och/eller semesterbilder? Visst kan detta räcka, men vill du bli en riktigt bra fotograf måste du göra jobbet själv! Ju mer du låter kameran sköta åt dig, desto mindre utvecklas du som fotograf. Det spelar heller ingen roll hur mycket du läser på om olika tekniker eller hur många fotoböcker som ligger på ditt vardagsrumsbord; så länge du inte testar och experimenterar på egen hand lär du dig inte. Våga utmana dig själv, tänk positivt och var öppen för att ta emot tips och råd. Låt dig inspireras och motiveras av andra, men var noga med att aldrig kopiera. Och kom ihåg att ha roligt!

Känslor, vinklar och färger

Om du tycker om att porträttera människor och/eller djur genom foto, är det viktigt att försöka framkalla känslor hos objektet/modellen. Den eller de känslor du vill få fram ska du sedan försöka återge i bilden, vilket inte alltid är så lätt. Pröva dig fram genom att fotografera ur olika vinklar: gå riktigt nära, stå långt ifrån, lägg dig på golvet, kliv upp på en stol och så vidare. Att använda sig av så kallade komplementfärger, det vill säga färger som i färgspektret ligger långt ifrån varandra, är ett effektivt och enkelt sätt att göra bilden intressant. Exempel på komplementfärger kan vara orange och blått eller rött och grönt. Svart och vitt är två vanligt förekommande komplementfärger, som ger en naturlig och mer spännande effekt.

Tips för fina porträttbilder

Det är nästan omöjligt att undvika reflexer om man använder en inbyggd blixt. Ljuset riktas rakt mot objektet, och när det rör sig om en person, mot dennes ansikte. Tänk därför på att justera personens pose för att leda bort det skarpa ljuset från ansiktet. Många människor bär glasögon och ska naturligtvis kunna göra det även på ett foto. För att undvika att få reflexer i glasen, måste du själv röra dig i förhållande till ljuset runt ditt objekt. Du kan också använda en så kallad diffusor som sätts utanpå blixten. Har du ingen med dig går det bra med en vit plastpåse. Vira påsen runt kameraobjektet, låt en liten del synas i ett av hörnen, för att på så vis skapa en effektfull oskärpa.

Var med i fototävlingar

Om du verkligen vill utvecklas och få riktigt bra tips och råd, kan det vara en god idé att delta i olika fototävlingar. Men var selektiv och välj endast ett fåtal som verkligen intresserar dig – inte minst sådana som passar för den typ av fotografering du själv gillar. Välj att fota till exempel platser och människor som du känner dig väl förtrogen och trygg med, och om tävlingsreglerna tillåter, bidra med en hel fotoserie i stället för enstaka bilder. På så vis kan du berätta din historia på ett effektivt sätt. Några av de största fotomagasinen anordnar regelbundna tävlingar, exempelvis National Geographic och Smithsonian. Här finns ofta olika kategorier, såsom natur, människor och mobilbilder att välja mellan. Säkert hittar du något som passar dig. Lycka till!